motorpakken

motorpakken

Motorpakken worden veelal gebruikt door de sportieve motorrijders en zijn verkrijgbaar er in 1-delige en 2-delige varianten. De keuze tussen deze varianten ligt volledig aan je persoonlijke voorkeur. Met een motorpak ben je optimaal beschermd en een nauwsluitend motorpak zorgt ervoor dat jij je één voelt met de motor en kunt concentreren op je rijkunsten. Een leren motorpak is verplicht als je op het circuit wilt gaan rijden met je motor. Er zijn motorpakken verkrijgbaar voor heren en dames.

Top10 motorpakken

Het beste motorpak is mooi, betaalbaar, past lekker en is natuurlijk erg veilig. De verschillen tussen tour- en racemotorpakken zijn groot en dat is mooi. Zo koop je altijd een bijpassend pak bij jouw motor. Het is altijd belangrijk op de juiste manier op je motor te stappen, om op de beste manier over de weg te kunnen scheuren. Je motor zelf moet natuurlijk helemaal klaar zijn, maar ook jijzelf moet voldoen aan de eisen om veilig deel te kunnen nemen aan de weg.

EEN GOED MOTORPAK
Een goed motorpak moet hierin uitkomst bieden. Je motorpak is speciaal gemaakt om jouw het beste rijcomfort te kunnen geven en tegelijkertijd goed te kunnen beschermen wanneer je onderdeel wordt van een verkeersongeval of -ongeluk. Het uitzoeken van het beste motorpak is dus erg belangrijk.

Er bestaan verschillende soorten uitvoeringen van motorpakken, en iedere uitvoering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een motorpak is het belangrijkste deel van je motorkleding na de helm. De complete outfit bestaat over het algemeen, indien volledig, uit de volgende onderdelen: helm, motorjas, motorbroek (of de onopvallende motorbroek of een speciale kevlar motorbroek, handschoenen en laarzen of schoenen. In deze blog wordt onder motorpak alleen de jas en de broek verstaan. Deze kun je aan elkaar ritsen.

Er bestaan verschillende modellen motorjassen en motorbroeken, waardoor je de meeste vaak in een duo aan kunt schaffen zodat ze op elkaar af zijn gesteld. Het is vaak ook mogelijk om slechts óf een jas óf een broek te kopen, ook in het geval van jassen en broeken die meestal tezamen verkocht worden, maar dit is volledig aan jou. Het kan zijn dat je alleen een van de twee nodig hebt, omdat je de andere al in je bezit hebt of omdat slechts een van de twee kapot is gegaan. In deze blog wordt er vooral vanuit gegaan dat je als zoekende op zoek bent naar een volledig pak.

Onder het motorpak valt niet de onderkleding of, in de winter, thermokleding die je draagt onder je jas en broek. Dit komt omdat je hier geen specifieke motorkleding voor hoeft te dragen. Je kunt in de meeste gevallen gewoon zomerse kleren onder je motorpak dragen. Het is geen goed idee om met een T-shirtje en een korte broek zomaar op de motor te stappen, maar als je een goed motorpak hebt kan deze in de meeste gevallen wel zo goed beschermen dat je alsnog voldoende beschermd bent wil je over het asfalt glijden met je lichaam.

Tot slot zijn er ook speciale motorpakken, zoals doorwaaijassen die speciaal zijn gefabriceerd voor in de zomer. In deze blog houden we ons vooral gericht op de standaard motorpakken, zodat de informatie in deze blog niet seizoensgebonden hoeft te zijn.

VEILIGHEID
Hoe veilig een motorpak is, hoort natuurlijk ook onder een van de voorwaarden om een goed motorpak uit te zoeken. Echter is dit onderdeel zo belangrijk dat het zijn eigen kopje verdient. Want wanneer is een motorpak nu echt veilig te noemen?

Bij motorrijden moet je er rekening mee houden dat je alleen kunt vertrouwen op de veiligheid die je direct op jezelf kunt garanderen, zoals je kleding en andere beschermende accessoires zoals je helm. Dit is anders dan in bijvoorbeeld de auto. In een auto heb je ook nog secundaire veiligheid, bijvoorbeeld omdat de voorkant van de auto een kreukzone heeft of de deuren klappen kunnen weren. Dit is niet het geval voor motors, dus al je veiligheid ligt in je eigen handen.

Je motorpak heeft als belangrijkste doel je beschermen wanneer je over het asfalt glijdt. Als je honderd meter over de snelweg glijdt met 100 km per uur zonder bescherming, dan is de kans groot dat je knieën geen velletje meer over hebben, of nog veel erger. Je motorpak moet dus wanneer je onderuitgaat goed beschermen tegen de wrijving die dan ontstaat tussen jou en de ondergrond. Daarnaast komt er tijdens een dergelijke glijpartij veel warmte vrij, dus is het belangrijk dat je motorpak goed bestand is tegen warmte. Het laatste puntje is dat er niet makkelijk scheuren mogen ontstaan in je pak. Wanneer je pak scheurt, biedt het niet meer de beschermende kwaliteiten waar je op wil kunnen vertrouwen. Daarom wordt bij de stevigheid vooral gekeken naar hoe goed het motorpak tegen de druk kan.

Alle motorpakken op Bol

Veelgestelde vragen over motorpakken

 • 1. Wat is het verschil tussen een gewoon pak en een motorpak?
  • Motorkleding is speciaal ontworpen om extra bescherming te bieden voor de rijder bij een eventuele val of ongeluk. Motorpakken zijn vaak gemaakt van sterk, duurzaam materiaal en hebben extra bescherming voor de gewrichten en andere kwetsbare gebieden.

 • 2. Hoe weet ik of een motorpak goed past?
  • Het is belangrijk om een motorpak te passen voordat je het koopt. Zorg ervoor dat het pak comfortabel zit, niet te strak of te los is en dat er voldoende bewegingsvrijheid is.

 • 3. Kan ik mijn motorpak wassen?
  • Ja, maar het is belangrijk om de wasinstructies op het etiket van het pak zorgvuldig te volgen. Sommige pakken moeten alleen met de hand worden gewassen of gereinigd en andere pakken kunnen alleen in een speciale zachte cyclus worden gewassen.

 • 4. Is het dragen van een motorpak verplicht?
  • Nee, het dragen van een motorpak is niet verplicht, maar het wordt aanbevolen om de veiligheid te verhogen.

 • 5. Welke materialen worden vaak gebruikt voor motorpakken?
  • Veel motorpakken zijn gemaakt van leer of speciaal weefsel zoals Cordura of Kevlar, die ontworpen zijn om schaafwonden en andere verwondingen te verminderen. Sommige motorpakken hebben ook versterkingen van metaal of plastic in gewrichten of andere kwetsbare gebieden voor extra bescherming.

 • 6. Hoe kies ik de juiste maat voor mijn motorpak?
  • Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor een motorpak. Zorg ervoor dat het pak comfortabel zit, niet te strak of te los is en dat er voldoende bewegingsvrijheid is. Controleer de maattabel van de fabrikant en neem, indien mogelijk, uw eigen maten op voordat u een motorpak koopt.