pothelmen

pothelmen

Pothelmen zijn helmen die open zijn. Soms worden ze ook wel jethelmen genoemd.  Ze hebben geen kinnebak en laten het gezicht volledig vrij. De oren zijn bedekt en het voorhoofd is gedeeltelijk bedekt. Materialen waarvan de pothelmen gemaakt worden is polycarbonaat, glasvezel of een combinatie van kunststof materialen. Pothelmen hebben vaak een ingebouwd zonnevizier. Pothelmen bevatten meestal geen buitenvizier.

Het voordeel van pothelmen is dat ze ligt in gewicht zijn. Het draagcomfort is prettig. Voor brildragers is deze helm ideaal. Het nadeel is dat er geen kaakbescherming is. De helmen vangen ook veel wind waardoor ze minder geschikt zijn om sportief mee te rijden. De motorhelm is vooral in de zomermaanden prettig dragen. Open helmen zijn minder geschikt te dragen in de winter omdat ze veel wind doorlaten en daarom kou in het gezicht geven.

Pothelmen werden het eerst gemaakt voor het Britse leger in de jaren 30 en 40 naar aanleiding van een officier die geschokt was toen zijn collega overleed na een ongeluk. Zijn collega droeg geen hoofdbescherming, wat vrij normaal was in die tijd, en kwam hierdoor helaas te overlijden. De officier, die tevens arts was, stelde een onderzoek in om te achterhalen hoeveel ongelukken er voorkwamen met fatale hoofdverwondingen. Naar aanleiding hiervan publiceerde hij de resultaten van zijn onderzoek in het Britse medische journaal. Dat was vrij uniek aangezien het de eerste keer was dat er over een dergelijk onderwerp werd geschreven voor het grote publiek. De inspanningen van de officier betaalden zich al snel uit want in 1941 werd het voor het hele Britse leger verplicht om helmen te dragen tijdens het motorrijden. Deze helmen werden de 'pudding bowl' helmen genoemd, beter bekend tegenwoordig als pothelmen.