motorbrillen

motorbrillen

Als je een motorbril zoekt, kom je snel uit op een soort duikbril die je onder je helm draagt. Zo’n motorbril voorkomt dat insecten in je ogen vliegen tijdens het rijden. Zoek je een zonnebril die je ook op de motor kunt gebruiken? Dan zijn er criteria waar je rekening mee dient te houden. Zo is het belangrijk te letten op de kleur van je glas. Elke kleur heeft namelijk andere functies. Voor het motorrijden zijn oranje of gele glazen fijn omdat ze blauw licht filteren. Hierdoor zie je scherper en meer contrast.

Heb je een jet- of crosshelm zonder vizier, dan heb je een motorbril nodig. Let op breuk- en krasvrij glas en een verstelbare band die niet afglijdt. Ook moet de bril geen vervelende drukplekken veroorzaken, let daarom op de afwerking bij de randen. Er zijn diverse motorbrillen op sterkte verkrijgbaar.

De beste motorbril zit direct lekker, houd het felle licht goed tegen, slaat nooit aan, is betaalbaar en past onder iedere helm. Met meer dan 100 km per uur over de wegen scheuren, dat zorgt er wel voor dat het echte motorrijgevoel naar boven komt. Maar hoe harder je op je motor aan het scheuren bent, hoe meer je te maken hebt met tegenwerkende krachten, zoals harde wind. Dit hoeft niet zoveel te betekenen voor je rijkwaliteiten, maar wel voor hoe je zelf op je motor zit. Harde wind kan namelijk echt snijden waardoor het pijn aan je ogen doet en je deze niet meer open kunt houden. Om deze reden zijn er motorbrillen bedacht. Met een motorbril heb je geen last meer van zaken als een snijdende wind of een te felle zon, plus dat een motorbril er ook nog eens cool uitziet en je motorpak perfect afmaakt. Je kiest een motorbril alleen niet zomaar op looks, maar ook omdat deze goed werkt.

Je kunt op de volgende punten letten wanneer je een motorbril wilt bestellen. Sommige zaken zijn optioneel of alleen belangrijk indien nodig, maar het is altijd handig om er toch rekening mee te houden.

PASVORM
Allereerst natuurlijk het belangrijkste en dat is de pasvorm. Net als ieder ander product dat je aan je lichaam draagt, is het bij een motorbril belangrijk dat deze goed past. De bril moet niet te strak zitten, goed op het gezicht blijven zitten en niet irriteren rond de ogen of langs het hoofd. Eigenlijk zou de enige manier dat je doorhebt dat je de motorbril op hebt moeten zijn dat je het ziet doordat je er steeds doorheen kijkt. Zolang je geen last hebt van de fitting maar deze wel gewoon goed beschermt tegen bijvoorbeeld het weer, kun je ervan uitgaan dat je een goede motorbril hebt.

Het is daarom ook aan te raden om je bril eerst te kunnen passen voordat je deze koopt. Dit is niet zo eenvoudig als je de bril online koopt, maar dan kun je erop letten dat er een regeling kan zijn dat je je motorbril eerst een aantal dagen (meestal veertien dagen) kunt uitproberen en als deze alsnog niet bevalt dat je die dan gratis mag retourneren. Wat hiervan de voorwaarden zijn kan per webshop variëren, dus lees deze voorwaarden eerst na voordat je de bril aanschaft.

Waar veel mensen vergeten rekening mee te houden wanneer ze een motorbril kopen, is dat je deze bril over het algemeen draagt onder een motorhelm. Op de motor, helemaal wanneer je over de snelweg rijdt, is een helm verplicht om je te beschermen voor het geval je een botsing krijgt of je van je motor valt. Je helm en je bril komen samen bij je oren, waarvan je helm over de pootjes van je motorbril zit. Als je een model hebt uitgekozen dat specifiek past bij je hoofd, maar je hebt niet gedacht aan je helm, dan kan de bril strak gaan zitten, irriteren en zorgen voor nare plekjes omdat bijvoorbeeld de neuskussentjes op je neus zijn gaan drukken.

GEKLEURD GLAZEN OF TRANSPARANT
Verder valt het natuurlijk op dat veel motorbrillen gekleurde glazen hebben. Deze kleuren zijn of een felle kleur die verschilt met de rest van de bril en bijvoorbeeld je motor of motorpak, of je kunt een verkleurende bril nemen waarvan de kleur steeds wordt aangepast aan het weer, de temperatuur en natuurlijk de lichtinval die op de glazen schijnt. Er bestaan ook motorbrillen zonder kleur, maar die zul je waarschijnlijk steeds minder vaak tegenkomen. Wil jij veilig en zichtbaar onderweg zijn? Koop voor een goede zichtbaarheid de juiste kleding en accessoires

Als we verder kijken naar de glazen, is het belangrijk dat deze gemaakt zijn van het juiste materiaal. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, zijn brilglazen niet altijd van glas gemaakt. Glas kan sneller splinteren en krasjes krijgen, waardoor ze minder handig zijn wanneer je open en bloot over de weg rijdt. De meeste motorbrillen zullen daarom verzekerd zijn van brilglazen gemaakt van kunststof. Kunststof is veel meer bestand tegen het weer en zal veel minder snel gaan splinteren.

GOEDE BESCHERMING
We hebben het hier vooral over bescherming tegen de zon of wind, maar er zijn meer gevaren waarvoor een goede motorbril je moet kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan opstuivend zand, insecten die in je oog vliegen of nog erger: een opspattend steentje dat met een noodvaart je oogkas in schiet, met alle gevolgen van dien. Daarom wordt er hier speciaal gekeken naar gespecialiseerde motorbrillen die tegen alles bestand zijn, zodat ze ook echt de veiligheid bieden die je niet bijvoorbeeld bij een gewone zonnebril kunt krijgen.

Om zeker te weten dat de bril doet wat die moet doen, kun je kijken of deze is voorzien van een speciaal keurmerk. Er bestaan verschillende keurmerken, maar geen enkel keurmerk is verplicht, dus kijk goed wat de voorwaarden zijn voordat een motorbril een specifiek certificaat kan krijgen.

GESCHIKT VOOR BRILDRAGERS/BRILLEN OP STERKTE
Tot slot moet je met een motorbril rekening houden wanneer je al brildragend bent. Koop je een motorbril die je alleen als motorbril gebruikt, dan heb je wel een bril nodig die over je gewone bril geplaatst kan worden. Het is natuurlijk gevaarlijk als je zonder motorbril de weg op gaat, maar dan zonder je gewone bril kan alleen maar nog gevaarlijker zijn.

Het voordeel is dat je soms beide brillen in één kunt krijgen. Er bestaan namelijk motorbrillen die op sterkte zijn gemaakt. Hierdoor heb je tijdens het rijden je gewone bril niet nodig, omdat de motorbril al voorziet in wat je gewone bril doet. Dit kan ook handig zijn voor mensen die lenzen dragen.

Mocht je zelf nu geen brildrager zijn, dan hoef je met deze twee punten geen rekening te houden.

Alle motorbrillen op Bol